Γιαννης&Ζωηο Γιάννης και η Ζωή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

olgaDΌλγα Δανιηλοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

το Μουσείο

Ο Γιάννης και η Ζωή Σπυροπούλου δημιούργησαν ένα μονογραφικό Μουσείο, όπως ονομάζουμε τους οργανισμούς με αντικείμενο το έργο ενός καλλιτέχνη και έναν δομημένο φορέα να το διοικεί. Ένας μικρός πολιτιστικός φορέας, πολύτιμος ως προς τη μοναδικότητα της συλλογής του, που οι δραστηριότητές του οφείλουν να τον διατηρούν, ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής μας ζωής.

Το Μουσείο Σπυρόπουλου άνοιξε για το κοινό το 1992, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου, αφού πρώτα διαμορφώθηκε το κτίριο και ταξινομήθηκε το πλουσιότατο αρχείο και καλλιτεχνικό του υλικό. Στα χρόνια της λειτουργίας του παρουσίασε εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες δημιούργησαν ένα καινούργιο κοινό για το έργο του ζωγράφου. Μια οργανωμένη περιοδεία του έργου του καλλιτέχνη αναδρομικά, ταξίδεψε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντάς κοντά στους πιο δύσκολους θεατές το έργο του. Είναι γνωστό πως ο Γιάννης Σπυρόπουλος δεν εξέθετε στην Ελλάδα μετά το 1960. Όπότε η διοργάνωση όλων αυτών των εκθέσεων αποτελούσε πρωταρχική υποχρέωση του Μουσείου.

Οργανώνουμε ένα κέντρο μελετών για το κίνημα της Αφαίρεσης ώστε οι νέοι μελετητές να έχουν την πρόσβαση στα πολύτιμα αρχεία μας, την βιβλιοθήκη κλπ. Εκπονούμε προγράμματα για ειδικές προς την αφαιρετική τέχνη εκθέσεις, οργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές, πραγματοποιούμε εκθέσεις που αφορούν την σύγχρονη τέχνη. Σήμερα είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Μουσείο, το οποίο να βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης, εύκολα προσβάσιμο από το κοινό και τους μαθητές. Να έχει τη δυνατότητα επιπλέον, να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες που το Μουσείο Σπυρόπουλου μπορεί να προσφέρει και ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα το κρατούν κοντά στις εξελίξεις των εικαστικών τεχνών.

Ορόσημο λοιπόν η χρονιά του 2010 αφού το κληροδότημα του Γιάννη και της Ζωής Σπυροπούλου μας επιτρέπει να μεταφερθούμε σε σύγχρονο κτίριο, να κατασκευάσουμε μια σύγχρονη υποδομή όπως ταιριάζει στο ίδρυμα μας με σαφή ερευνητικό προσανατολισμό το κίνημα της Αφαίρεσης, και να μετατρέψουμε το Μουσείο σε ένα πολυμορφικό ζωντανό οργανισμό με σύγχρονες αναζητήσεις. Ο ουσιαστικός αυτός σκοπός πραγματοποιείται και προσφέρεται στο κοινό με την οργάνωση ειδικών θεματολογικών εκθέσεων, άλλων εκδηλώσεων συναφούς περιεχομένου με την αφαιρετική έκφραση στις άλλες τέχνες και τέλος με την δημιουργία μεγάλων εκδηλώσεων με σκοπό τον συσχετισμό της δικής μας τέχνης με την ευρωπαϊκή, της οποίας άλλωστε και οφείλει να είναι μέρος.

Είμαστε ένα συγκεντρωμένο μικρό Μουσείο του οποίου οι ιδέες και συνεργασίες με άλλους φορείς μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά γεγονότα για την πόλη μας. Το εκθεσιακό μας πρόγραμμα αποτελεί μια πολύ επιλεγμένη παρουσίαση όσων πιστεύουμε πως είναι σημαντικά να μας αποκαλύψει η σύγχρονη τέχνη. Όλες οι εκδηλώσεις του Μουσείου είναι προσανατολισμένες σε αυτόν τον σκοπό. Το σημαντικότερο από όλα είναι να διατηρούν ανέπαφο το πνεύμα της τέχνης του Σπυρόπουλου, την ιδεολογία της παγκόσμιας έκφρασης του, που με τόση επιμονή και δουλειά έκλεισε ερμητικά στα έργα του.

Όλγα Δανιηλοπούλου