Το Μουσείο
Σχετικά
Καθώς οι δραστηριότητές του ιδρύματος οφείλουν να διατηρούν το έργο του ζωγράφου, ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής μας ζωής, ο κυρίαρχος σκοπός του είναι η μόνιμη έκθεση του έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου.
Το πρώτο Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου άνοιξε για το κοινό το 1992, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου, αφού πρώτα διαμορφώθηκε το κτίριο και ταξινομήθηκε το πλουσιότατο αρχείο και καλλιτεχνικό του υλικό, το κτίριο της Εκάλης λειτούργησε μέχρι το 2006.
Στα χρόνια της λειτουργίας του παρουσίασε εκτός από την μόνιμη έκθεση της συλλογής του Ιδρύματος φιλοξένησε πολλές άλλες εκδηλώσεις, εικαστικών, μουσικής και λόγου, οι οποίες δημιούργησαν ένα καινούργιο κοινό για το έργο του ζωγράφου.
Μια οργανωμένη περιοδεία του έργου του καλλιτέχνη αναδρομικά, ταξίδεψε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντάς κοντά στους πιο δύσκολους θεατές το έργο του.
Το νέο Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου εκθέτει την συλλογή των έργων του ζωγράφου, κατά περιόδους ή με θεματικό προσανατολισμό. Εκθέτει σε ειδικές εκθέσεις το έργο του ζωγράφου να συνομιλεί με άλλους καλλιτέχνες ανάλογων προσεγγίσεων και συγγενειών.
Επίσης στην μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει αποσπάσματα των άλλων συλλογών του. Έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, βραβευμένων από το ίδρυμα. Έργα σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών από την προσωπική συλλογή του ζωγράφου. Έργα από σπουδαίες δωρεές προς το ίδρυμα. Ακόμη μια επιλεγμένη συλλογή από προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη.
Η αντίληψη της ολότητας και της ενότητας στην παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη κατέχει πρωταρχική αξία στην μουσειολογική μελέτη που εκπονήθηκε για την παρουσίαση στο νέο μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου. Όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης φαντάστηκε ένα μουσείο μέσα στον προσωπικό χώρο που κατοικούσε και δούλευε, έτσι και σήμερα το έργο του περιβάλλεται από την ζωή του και όσα εκείνος θεωρούσε σημαντικά.
Τριάντα δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, παρουσιάζεται ένας χώρος, σαν θησαυροφυλάκιο ιδεών και αντικειμένων που επηρέασαν και συνεχίζουν να επιδρούν στην σύγχρονη ματιά της αισθητικής.
Η ιστορία του Μουσείου
Ο καλλιτέχνης φαντάστηκε και σχεδίασε το κτίριο-σπίτι και εργαστήριο της Εκάλης σαν το μελλοντικό σπίτι του έργου του. Μεγάλες αίθουσες με πρωτοποριακές συρόμενες επιφάνειες τοίχους, δημιουργήθηκαν στο ισόγειο ενώ ένα αίθριο εξαίρετου φωτισμού φιλοξενούσε πάνελς που ξεφυλλίζονταν σαν μεγάλο βιβλίο, παρουσιάζοντας έργα της περιόδου 1954-1959.
Στο ευρύχωρο ατελιέ του, κατασκεύασε αποθήκες με κινούμενα πανό, στα οποία αποθηκεύονταν με ασφάλεια τα έργα του. Στον κήπο του κτιρίου εξέθετε την προσωπική του συλλογή με τα γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το 1992, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του, η σύζυγός του Ζωή προετοίμασε κατάλληλα το κτίριο και εγκαινίασε σε τρεις λαμπρές διαδοχικές εκδηλώσεις το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου.
Μέχρι το 2006, παρουσιάστηκαν εκεί πολλές εκδηλώσεις τέχνης και λόγου. Φιλοξενήθηκαν εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, δεκάδες ξεναγήσεις σε ξένους και Έλληνες επισκέπτες.
Το κοινό του Μουσείου μεγάλωσε και η φήμη του Επάθλου Σπυρόπουλου έφερε τον καλλιτέχνη σε γνωριμία με όλους του νέους φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
Η μακρόχρονη ασθένεια της Ζωής Σπυροπούλου εξάντλησε τις εκδηλώσεις και τους πόρους του ιδρύματος αφού εκείνη ήταν η πηγή χρηματοδότησης του. Το κτίριο μαράζωσε και το κοινό απομακρύνθηκε. Η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να μεταφέρει το ίδρυμα στον ιστό της πόλης και να το βγάλει από την απομόνωση της Εκάλης και το βάρος της συντήρησης ενός παλαιού κτιρίου- σπιτιού που γερνούσε.
Αγοράστηκε το 2008, από το ίδρυμα Σπυρόπουλου, ένα θαυμάσιο διατηρητέο κτίριο στα Εξάρχεια, δίπλα από το αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ο προϋπολογισμός ανακατασκευής του σε ένα σύγχρονο πολύμορφο πολιτιστικό χώρο και οι μελέτες εφαρμογής μιας αισιόδοξης μουσειολογικής μελέτης ολοκληρώθηκαν το 2011 και η χρηματοδότηση του έργου οργανώθηκε.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κατακρήμνισαν εξ ολοκλήρου το σχέδιο επαναλειτουργίας του Μουσείου Σπυρόπουλου. Το κτίριο κατελήφθη και άρχισε να καταστρέφεται, κάθε χρηματοδότηση απεσύρθη και το ίδρυμα εξάντλησε τους πόρους του.
Το 2014 με στήριξη του Ίωνα Βορρέ, οργανώθηκε στο Μουσείο Βορρέ η επετειακή μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου, τιμώντας την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την γέννησή του.
Έκτοτε ξεκίνησε μια γόνιμη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων η οποία μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει μεγάλα γεγονότα στην εικαστική ζωή της Αθήνας. Το 2016 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βορρέ η Πτέρυγα Γιάννη Σπυρόπουλου, με την παραχώρηση ενός μεγάλου μέρους της Πινακοθήκης Μοντέρνας τέχνης του Μουσείου. Εκεί παρουσιάζονται έργα από την Συλλογή του Ιδρύματος Σπυροπούλου σε διαφορετικές ενότητες θεματολογίας ομάδες. Συμπληρώνονται από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία εκπονούνται στα εργαστήρια του Μουσείου Βορρέ. Η έκθεση των έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου επαναλειτούργησε πλήρως από το έτος 2016 μαζί με όλες τις υπηρεσίες που το ίδρυμα προσφέρει κάτω από την σκέπη του Μουσείου Βορρέ.
Μέχρι σήμερα αυτή η συνεργασία κρατά επίκαιρο και ζωντανό το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου στο κοινό ενηλίκων και παιδιών που επισκέπτονται κατά χιλιάδες τα Μουσεία της Παιανίας.
Τριάντα χρόνια μετά την σύσταση του ιδρύματος, δημιουργείται το νέο Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου.
Εκθέσεις
Έπαθλα 92’, Έργα Χώρου, Άντζυ Καρατζά, Παντελής Χανδρής, Νίκος Χαραλαμπίδης, Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Η Τέχνη των Εσκιμώων, Συλλογή Β. Μ., Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Έπαθλα 93’, Ζωγραφική – Έργα Χώρου, Νίκος Αρτέμης, Θάλεια Χιώτη. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Αντικείμενα Λαογραφικής Τέχνης Φυλών της Κεντρικής Αφρικής, Συλλογή Θάνου Τζώτζου. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Αναδρομική έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.
Μονεμβάσια έκθεση φωτογραφίας των φοιτητών του Πανεπιστημίου La Verne. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Έπαθλα 94’, Δημήτρης Τζαμουράνης, Ξενοφώντας Μπήτσικας. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Δυό Βραδιές στο Λούνα Παρκ, έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Δήμου. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Αναδρομική έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα. Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης, Κέρκυρα.
Αναδρομική έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου, Δημοτική Πινακοθήκη, Ρόδος.
Έπαθλα 95’, Αχιλλέας Παπακώστας, Αλέξανδρος Πφάφφ. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Αναδρομική έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου, Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, Πινακοθήκη Λευτέρη Κανακάκη, Ρέθυμνο.
Έπαθλα 96’, Ζωγραφική – Έργα Χώρου, Δήμητρα Βάτζου, Μάρθα Σακελλαρίου, Δημήτρης Χρηστίδης. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Οf Greece and Romania, μια παρουσίαση του έργου του ScarlatArion. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Έπαθλα 97’, Μιχάλης Λαγκουβάρδος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Αναδρομική έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου, Δημοτική Πινακοθήκη, Πάτρα.
Έπαθλα 98’, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ανδρέας Σάββα. Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, Εκάλη.
Οι καλλιτέχνες του Μουσείου Σπυρόπουλου, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα.
Επτά από τα Έπαθλα, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Αθήνα.
Αναδρομική έκθεση Γιάννης Σπυρόπουλος, ο Κλασικός της Αφαίρεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
-7+7, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα. Επιμέλεια: Άννα Καφέτζη.
Λιμάνια του Ελληνισμού. Η Ελληνική Λιμενογραφία, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.
Η Συλλογή της Alpha Bank,- Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.
Βραβεία Σπυρόπουλου, Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα.
Παρίσι – Αθήνα, 1863-1940, Εθνική Πινακοθήκη Αθήνα.
Το κολάζ. Αποκοπή, Επικόλληση, ΜΜΣΤ, Θεσσαλονίκη. Επιμέλεια: Θ. Μάρκογλου.
Δείγματα Γραφής, τα ίχνη του βλέμματος, Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα. Επιμέλεια: Ελένη Πλέσσα
Νεοελληνική Τοπιογραφία, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Αθήνα.
50 Χρόνια μετά, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Επιμέλεια: Τζούλια Δημακοπούλου.
Ενθέσεις στην Αφαιρετική Γραφή, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Αθήνα. Επιμέλεια: Χάρις Καννελοπούλου.
“Art Deco – Τάξη-Χρώμα-Γεωμετρία”, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Μαρούσι.
“100 Χρόνια από τη γέννηση του Ζωγράφου Γ.Σ.”, Μουσείο Βορρέ, Παιανία.
“Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ”, Διανυκτέρευση με τους πίνακες του Γιάννη Σπυρόπουλου, Μουσείο Βορρέ, Παιανία.
Εκπαιδευτικά προγράμματα “Τι είναι τελικά η Αφηρημένη Τέχνη; 5–9 ετών.
“2×10+” Έπαθλα Γιάννη Σπυρόπουλου 2017, Μουσείο Βορρέ, Παιανία.
Γιάννης Σπυρόπουλος,ο μεγάλος της Αφαίρεσης, Πινακοθήκη Λασκαρίδου, Δήμος Καλλιθέας.
Γιάννης Σπυρόπουλος, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτη.
“Οι Ελληνικές Εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950-1960: διάλογος με τον τόπο του”. Έκδοση καταλόγου και σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος. οργάνωση ΔΗ.Κ.ΕΠ., Αίγιο.
Ταπισερί από έργα Ελλήνων ζωγράφων, Έκθεση/Συνδιοργάνωση Alpha Bank-Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.
“Υφάνσεις εκ Νέου”, MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.
“Υφάνσεις εκ Νέου”, Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Βόλος.
Το Ίδρυμα
Το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, (σύσταση 1.12.90/ΦΕΚ 711-12.2.90), ιδρύθηκε με σκοπό να διαφυλάξει στο χρόνο, να μελετήσει, να δημοσιεύσει, να προστατεύσει και να προβάλει με κάθε τρόπο το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου της Αφαίρεσης.
Δεύτερος σκοπός από την σύσταση του Ιδρύματος είναι το Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου, πρόκειται για ένα ετήσιο Βραβείο, το οποίο δίνεται σε δύο νέους καλλιτέχνες κάτω των τριάντα ετών με όρους που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όσο μεγάλο και να είναι το έργο ενός καλλιτέχνη, ο χρόνος μπορεί να το καταπιεί παρ΄ όλη την σπουδαιότητά του. Ο Γιάννης και η Ζωή Σπυροπούλου το γνώριζαν αυτό.
Σχεδίασαν λοιπόν ένα μονογραφικό Μουσείο, και ίδρυσαν έναν δομημένο φορέα να το διοικεί. Έναν πολιτιστικό οργανισμό, πολύτιμο ως προς τη μοναδικότητα της Συλλογής του και με τον τρόπο διέσωσαν όχι μόνο την υστεροφημία του αλλά και την επίδραση ολόκληρης της αισθητικής του αντίληψης.
Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που αναγνωρίζουν και σέβονται τον καλλιτέχνη και το έργο του. Ο κατάλογος των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό είναι μακρύς πλέον, άπαντες συνέβαλαν στο έργο του ιδρύματος με όλες τους τις δυνάμεις.
Έπαθλα
Η θέσπιση των Επάθλων υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους του ιδρύματος και αντανακλά την πρόθεση των ιδρυτών του και ιδίως την επιθυμία του Γιάννη Σπυρόπουλου να υποστηρίξει τη νέα τέχνη.
Τα Έπαθλα Σπυρόπουλου δίνονται κάθε χρόνο απευθύνονται σε δύο νέους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους και αυτός είναι ο μόνος περιορισμός. Για είκοσι πέντε χρόνια τα Έπαθλα ήταν και χρηματικά βραβεία για τους επιτυχόντες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Ετήσια Έπαθλα Γ. Σπυρόπουλου:
Ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail:
Έπαθλα:
Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις
Το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου δέχεται κάθε χρόνο την επίσκεψη μαθητών όλων των βαθμίδων από την προσχολική ηλικία έως και σπουδαστές ανωτάτης εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερα για τα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έχει δημιουργηθεί η σωστή υποδομή με την ανάλογη διαμόρφωση του χώρου, την κατάλληλη επιλογή εκθεμάτων ώστε η ενεργή συμμετοχή τους μέσα από το διάλογο και τη δημιουργική απασχόληση να είναι το αντικείμενο των εργαστηρίων.
Η γνωριμία με το έργο του Γ. Σπυρόπουλου και η επεξεργασία του υλικού που προσφέρεται είναι μια ευχάριστη εμπειρία, που συντελεί στην εξοικείωση τους από νωρίς με τον κόσμο της τέχνης και ειδικότερα τον μαγικό κόσμο της Αφαίρεσης.
Τα παιδιά παρατηρούν και ανιχνεύουν τις τεχνικές του ζωγράφου, προσπαθούν να διεισδύσουν και να «δουν» το θέμα, να λύσουν τους γρίφους.
Τα Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και αφορούν θέματα σχετικά με τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα (ζωγραφική και γλυπτική).
Κατά τη διεξαγωγή τους γίνεται ανάλυση έργου του καλλιτέχνη που μελετάται κάθε φορά μέσα από οπτικό υλικό, διαφάνειες, video, καταλόγους ή εξετάζονται θεματικές ενότητες ( π.χ. το ζώο στη γλυπτική του 20ού αιώνα) και συσχετισμός – όπου είναι δυνατόν με άλλες οικείες στα παιδιά εικόνες (έργα άλλων ζωγράφων, παρατήρηση εικόνων της φύσης, επαναλαμβανόμενα σύμβολα).
Τέλος η καλλιτεχνική δραστηριότητα των ίδιων των παιδιών, που τους επιτρέπει να αφομοιώσουν όσα άκουσαν και να αποτυπώσουν με το δικό τους τρόπο ότι απεκόμισαν από το πρόγραμμα.
Επικοινωνήστε μαζί μας σχετικά με τις δράσεις του Μουσείου:
Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Διαλέξεις & Εργαστήρια:
Υπηρεσίες
Το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου είναι το μοναδικό Ίδρυμα στον τόπο μας με ειδικό προσανατολισμό το κίνημα της Αφαίρεσης στην Ελληνική τέχνη, μιας που ο Σπυρόπουλος υπήρξε ο διεθνής και σημαντικότερος εκπρόσωπός της. Οργανώνεται ένα κέντρο μελετών για το κίνημα της Αφαίρεσης ώστε οι νέοι μελετητές να έχουν την πρόσβαση στα πολύτιμα αρχεία μας και την βιβλιοθήκη.
Βιβλιοθήκη
Το Ίδρυμα Γ. Σπυρόπουλου διαθέτει μια σημαντική βιβλιοθήκη, ειδικευμένη στην Αφαίρεση σαν διεθνές κίνημα. Υπάρχουν επίσης πολλοί τόμοι αναφερόμενοι σε άλλα είδη τέχνης, κατάλογοι, περιοδικά κτλ. Δεν πρόκειται για δανειστική βιβλιοθήκη, είναι όμως επισκέψιμη (προς το παρόν) με ραντεβού δια τηλεφώνου. Η βιβλιοθήκη περιέχει επίσης πληθώρα αρχειακού υλικού πού αφορά στο έργο και την σταδιοδρομία του ζωγράφου.
Αρχείο και Αρχειακό Υλικό
Τα αρχεία του ιδρύματος είναι βασισμένα πάνω στον τεκμηριωμένο κατάλογο των έργων του Γ. Σπυρόπουλου, όπως έχει καταρτιστεί στην διδακτορική διατριβή του Γ. Χ. Παπαϊωάννου (1992, ΕΜΠ). Αυτός ο κατάλογος απαριθμεί τα περίπου 1.400 έργα του καλλιτέχνη.
Επικοινωνήστε μαζί μας σχετικά με τις υπηρεσίες του Μουσείου:
Αρχείο, Βιβλιοθήκη, Εκδόσεις, Πωλητήριο και Γενικές Πληροφορίες: